През 2023 г. белгийската научна Група Солвей празнува 160-годишния юбилей от

...
През 2023 г. белгийската научна Група Солвей празнува 160-годишния юбилей от
Коментари Харесай

Солвей Соди отбелязва 160-годишнината на Група Солвей с поредица от събития

През 2023 година белгийската научна Група " Солвей " чества 160-годишния юбилей от основаването си. След церемониален концерт в Девня, годишнината беше маркирана в София с концерт на отбор за старинна музика: Cantanti DAI Monti Verdi в Софийска градска художествена изложба. Събитието бе проведено в границите на Белгийските дни в България. 

На събитието участваха Министъра на околната среда, господин Юлиян Попов, заместник-министъра на нововъведенията, господин Гиков, членове на Народното събрание, посланици, представители на синдикатите, шефовете на Американската, Немската и Белгийската търговски камари и други сътрудници и другари на Солвей Соди.

Г-н Фредерик Мьорис, Посланик на Кралство Белгия в България поздрави присъстващите, както и мениджмънта на Солвей Соди, като акцентира, че групата е бижуто в короната на белгийската индустрия и една от най-известните белгийски индустриални забележителности. Той подсети, че Групата участва в България от края на XIX век, когато фамилията на Ернест Солвей, като основен акционер измежду белгийски индустриалци, построява бележитата „ Захарна фабрика “ в София. През последните 26 години Солвей се „ завръща “ в страната, като до ден сегашен Солвей Соди остава една от най-важните белгийски индустриални вложения в България.

Спирос Номикос, общоприет управител на Солвей за България и изпълнителен шеф на „ Солвей Соди “ благодари на гостите за наличието и подчертава върху постигнатото през последните 26 години в завода в Девня,  като съобщи, че компанията си е сложила амбициозни цели, които включват огромни планове за енергиен преход и стабилно развиване и се надява да получи поддръжката на институциите за тяхното реализиране.

Вокалният отбор Cantanti DAI MONTI VERDI е учреден през 2017 година от диригента Северин Василев и е профилиран в осъществяването на старинна музика, най-вече от XVI и XVII век. Специален посетител на концерта беше господин Marnix de Cat - контратенор, диригент, органист и перкусионист, който персонално взе участие във финалното осъществяване на ансамбъла.



Събитията по отбелязването на годишнината продължиха на 1 юли 2023 година във Варна с извънредна прожекция на документалния филм за експедицията „ Нанок “ във Фестивалния и конгресен център.

 

ГРУПА “СОЛВЕЙ “: Една от първите мултинационални компании в света, “Солвей “, е основана от белгийския академик и бизнесмен Ернест Солвей през 1863 година, който прави софтуерен пробив, като основава по-екологичен развой за произвеждане на синтетична калцинирана сода. Той трансформира метода, по който се създава стъкло и дава опция да се случат индустриални революции. Компанията „ Солвей “ е основана с просвета, досетливост и глобализация, а тази композиция оказва позитивна роля в развиването на човечеството и в наши дни.

160 години по-късно, Група Солвей продължава да се развива сполучливо, да надгражда завещаното от нейния създател и да го предава на идните генерации, каквото е и мотото на тазгодишните празнувания. Наследството на Ернест Солвей е просвета в интерес на човечеството, грижа за хората и обществото, устойчивост, преоткриване и увереност. В юбилейната 2023 година, Група Солвей отваря нова страница, въодушевена от 160-годишният изминат път, със основаването на две нови компании - два нови пазарни водача (SOLVAY & SYENSQO), на които ще съобщи своите полезности и познания.

 

  „ СОЛВЕЙ СОДИ , Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият цех в Европа за произвеждане на синтетична калцинирана сода. Калцинираната сода има необятно приложение в производството на стъкло, на перилни и почистващи препарати, в металургията, силикатите и стъклените нишки. Содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни артикули, фуражи, филтриране на димни газове и опазване на здравето.

„ Солвей Соди “ е приватизирано през 1997 година, с съществени акционери белгийската научна група „ Солвей “ (75 %) и турската група „ Шишеджам “ (25 %). 

 

*публикация

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР